Eskiden koroner kalp ameliyatları yani tıbbi adıyla CABG zor bir işlem olarak biliniyordu. Göğüs kafesi açıldığı için ve sternum denilen göğüs kemiği kesildiğinden bu ameliyat içinde ciddi risk barındırıyordu. Bu da ameliyat olan hastaların iyileşme sürecini olumsuz etkileyebiliyordu.
Küçük Kesiler ve Bypass
Geleneksel yöntemle yani göğüs kemiğinin açılmasıyla yapılan kalp ameliyatları ameliyat sonrasında enfeksiyon riski başta olmak üzere önemli komplikasyonlar içerebiliyor. Post op bakım ne kadar iyi yapılırsa yapılsın yine de risk bulunuyor çünkü invaziv işlemde kesi çok büyük oluyor. Bu da küçük kesilerle yapılan kalp ameliyatını cazip hale getiriyor. Günümüzde küçük kesi kalp ameliyatlarının sayısı her geçen gün artmaktadır. Bu tür cerrahi girişim her hastaya uygun değildir. Hastanın vücut yapısı, kalp hastalığının şekli vb. durumlardan dolayı şu an için kısıtlı bir hasta grubuna uygulanmaktadır.
Küçük Kesilerle Kalp Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Göğüs altından ya da koltuk altından yapılan küçük kesilerle hastanın operasyonu tamamlanır. Kesiler 6-7 cm olduğu için hasta ameliyat sonrası drenler alındıktan sonra normal hayatına devam edebilir ve solunum sıkıntısı yaşamaz. Göğüs kemiği kesilmediği için sırt üstü yatma zorunluluğu yoktur.
Kalp Ameliyatı Sonrası Bakım
Post-op bakım pre-op bakım gibi çok önemlidir. Nasıl ki ameliyat öncesinde kişinin sağlığı optimal düzeyde iyi olmalıysa, ameliyat sonrasında da bu sağlık düzeyine erişilmelidir. Post-op bakımda hastane çalışanlarına iş düştüğü kadar hastanın kendisine de büyük iş düşer çünkü hastane çıkışında kişi bakımı konusunda bilinçli olmalıdır.
Küçük Kesilerin Avantajları
Küçük kesilerle yapılan kalp ameliyatından sonra vücutta kesi izi geleneksel yönteme göre çok azdır. Kadınlarda meme altında kesi olacağı için görünmez. Bir sene sonra belli belirsiz bir yara izi kalır ki bu da beden imajı açısından çok önemlidir çünkü özellikle genç hastalarda göğüste bulunan geniş bir yara izi kişiyi olumsuz etkileyebilir. Küçük kesilerinse böyle bir riski yoktur ve kişi vücut bütünlüğünü yitirmiş gibi hissetmez. Bu açıdan küçük kesilerle yapılan ameliyatlar her zaman için avantajlıdır.
Kalp Ameliyatına Götüren Sebepler
Kalp ameliyatına götüren sebeplerin başında ateroskleroz gelir. Damar lümeninin plak birikmesi sonucunda daralması anlamına gelen ateroskleroz kişinin vücut kanlanmasını bozar ve kişiyi kalp ameliyatına götürür. Sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam, içki, sigara, stres gibi etkenler ateroskleroza neden olur ve bu da kalp ameliyatının başlıca sebebidir.