Bypass ameliyatı bir atardamarın belli bir bölgesinde meydana gelmekte olan daralma ya da tıkanma sorunu oluştuğunda bu atardamarın bulunduğu bölgenin canlı olmasını sağlamak için uygulanan cerrahi bir yöntemdir.
Bypass Nedir?
Atardamarın tıkalı olan bölgesine başka bir bölgeden hazırlanan damarlar vasıtasıyla gerçekleştirilen damar ekleme ile yeterli kan akımı sağlanmasına bypass denilmektedir. Bypass ile atardamarın beslendiği bölgeye yeterli miktarda kan ulaştırılmaktadır. Koroner bypass ameliyatı ile kalbi besleyen koroner damar olarak adlandırılan atardamarların tıkanması sonucunda yapılan işleme bypass ameliyatı denmektedir.
Bypass Ameliyatında Yer Alan Risk faktörleri nelerdir?
Bypass ameliyatı için risk faktörleri hastanın yaşı, cinsiyeti ve ek hastalıklarına göre değişiklik göstermektedir. Kadınlarda ve 70 yaş üzerindeki hastalarda risk faktörleri daha yüksek olmaktadır. Bunun yanı sıra şeker hastalığı, obezite, herhangi bir organ rahatsızlığında (KOAH, Böbrek yetmezliği, Şah damar tıkanıklığı vb.) risk daha fazla olmaktadır.
Bypass Ameliyatı süresi nedir ve Yöntemleri Nelerdir?
Ameliyatın şekline göre, yapılacak bypass sayısına, aynı ameliyat içerisinde kalbe yönelik diğer bir cerrahi girişimin bulunmasına ve daha önce farklı bir kalp ameliyatı geçirmiş olup olmamasına göre değişmektedir. Genel olarak ameliyat 3-4 saat arasında sürmektedir.
Değişen teknoloji ve ilerleyen tıp dünyası sayesinde farklı yöntemler kullanılmaktadır. Daha önceki yıllarda sadece göğüs kafesinin önden tam açılması ile gerçekleştirilen bypass ameliyatı şimdiki yıllarda artan oranda küçük kesiler aracılığıyla yapılmaktadır. Ayrıca bypass ameliyatı öncesi ve sonrası hastanın bakımı ve sağlığının yerinde olması durumu fazla önem taşımaktadır. Bypass ameliyatı olacak hastalara genellikle genel anestezi uygulanmaktadır. Ameliyat sırasında kalp krizi geçirme riski yüksek olduğu için bütün önlemleri alınmaktadır.
Çalışan Kalpte Bypass Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Çalışan kalpte bypass operasyonu önce bir damarla başlanmıştır. Daha sonra ilerleme sağlanarak bu operasyonun alanı kalbe giden tüm damarları kapsayacak kadar genişleme göstermektedir. Günümüz dünyasında bu yöntem, uzman ellerde yapıldığı takdirde en çok tercih edilen bypass tekniği olmaktadır.
Çalışan kalpte bypass ameliyatı, kalbi durdurmadan ve kalp akciğer pompasına bağlanmadan atan kalpte gerçekleştirilen bir kalp cerrahisi yöntemidir. Ameliyat sırasında özel cihazlar kullanılarak sadece üzerinde çalışacağı kalp bölgesinin hareketlerinde azalma sağlanmaktadır. Bu sırada kalp hem vücuda hem de kendisine kan pompalamaya ve yaşam için gerekli basıncı oluşturmaya devam etmektedir.
Bu yöntemde cerrahi ekibin tecrübesi çok önemli olup gerekli tüm damarlara bypass yapılması şarttır. Bu yöntem tüm kliniklerde yapılamayıp oldukça sınırlı merkezlerde yapılmaktadır.
Bypass Ameliyatı Sonrasında Hastanın Dikkat Etmesi Gereken Durumlar Nelerdir?
Sık sık az porsiyonlar şeklinde beslenmek oldukça önemli olmaktadır.
Bol bol su içilmesi gerekmektedir.
Ameliyat sonrası hareketlenme durumuna dikkat edilmesi oldukça önemlidir. Ani ve ağır hareket edilmesinden kaçınılmalıdır.
Günlük olarak yeterli miktarda yürüyüş yapılması gerekmektedir.
Doktor tarafından verilen nefes egzersizlerine bir süre daha düzenli olarak devam edilmelidir.
Hafif işler yapılması hastaya kendini daha iyi hissettirir.