Kalp kapağı sorununa bağlı gelişen hastalıklarda, gerekli önlemler alınmalıdır. Aksi takdirde hayati tehlike oluşturabildiği gibi erken dönemde doğru tanı ve uygun tedavi yapılması ile başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir.
Kalp Kapağı Ameliyatı Nedir?
Kalp kapağı ile oluşan hastalıklarda, kalp kapaklarının onarılması ya da tümü ile değiştirilmesi işlemine kalp kapağı ameliyatı denilmektedir. Kalp kapakları hastalıkları ile kalbin yükü artmakta ve kalp adelesi zorlanmakta ve buna bağlı olarak kalbin fonksiyonları bozulmaktadır. Bu nedenle de kalp kapağı değişimi ya da tamiri yapılmaktadır.
Kalp Kapağı Ameliyatı Hangi Hastalıklarda Uygulanır?
Kalp kuvvetli olarak meydana gelen güçlü bir pompa olmak ve vücutta mevcut olan kanı sürekli olarak vücutta dolaştırmaktadır. Kalp kapaklarının biri veya bir kaçında saptanan darlık veya yetmezlik sorunu yaşandığında kapak tamir edilerek ya da değiştirilerek tedavi edilmektedir.
Günde ortalama 7 bin 500 litre kan pompalanmaktadır. Kalp kapakları bu sistem içinde akımın tek yönde olmasını sağlayan ana yapılardır. Kalp odacıkları arasında yer alan dört kapak mevcuttur. Aort, mitral ,triküspid ve pulmoner olarak adlandırılmaktadır. Kalp kapaklarında meydana gelen bir darlıktan kanın geçişi zorlaşmakta olduğunda veya kalp kapakçığı yetmezliği sorununda ise geri kaçan kan kalbin yükünü arttırmaktadır.
Kalp Kapağı Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Kalp kapak ameliyatı deformeye uğrayan ya da doğuştan problemli olan kalp kapaklarının çeşitli yöntemler kullanılarak tamir edilmesi işlemine dayanmaktadır. Gerekli tetkikler yapıldıktan sonra ameliyat olmadan önce doktorun verdiği önerilere tam şekilde uyulması şartı koyulmaktadır. Kalp kapağı onarımı ameliyatı ile kalp kapağı korunmaktadır. Ancak bazı hastalarda koruma yöntemi uygulanamayacak problemler meydana gelmektedir. Bu durumda ise homogreft, bioprotez veya mekanik kapaklar yerleştirilmektedir. Hangi yöntemin uygulanacağına hastanın sağlık durumu, ek hastalıkları ve yaşı belirlemektedir.
Kalp Hastalıklarında Ne Zaman Ameliyat Gerekli Olur?
Kapaklar kanın ileri doğru gönderilip geri kaçmasına engel olan yapılardır. Kanın ileri doğru gitmesini engelleyen ya da geri kaçmasına neden olan durumlarda ise kalp üzerine yük binmektedir. Bunun sonucunda hem kalpte hem de diğer ihtiyaç duyulan organlarda sorunlar çıkmaya başlamaktadır. Bu durumda kalp ameliyatı söz konusu olmaktadır.
Kalp Kapağı Ameliyatı Öncesi Yapılması Gerekenler Nelerdir?
40 yaş üzeri hastalarda Kalp anjiyosu ile kalp damarlarına bakılmaktadır.
Kan testleri yapılarak özellikle böbrek, karaciğer ve kalp sağlığı ile ilgili bilgiler toplanmaktadır.
Kalp EKO testi ile kalbin pompalama gücü ve kalp kapakçıklarının durumu uzman doktor tarafından değerlendirilmektedir.
Radyolojik testler ile özellikle akciğerin durumu değerlendirilmektedir.
Kalp Kapağı Ameliyatı Olan Hastanın Dikkat Etmesi Gereken Durumlar Nelerdir?
Başarılı bir şekilde uygulanan kalp kapağı ameliyatı sonrası hastalar, ömür boyu dikkatli yaşamak zorundadır. Mekanik kapak kullanılan hastaların kan sulandırıcı ilaçların düzenli olarak kullanılması ve beslenmelerine dikkat etmeleri de oldukça önemli olmaktadır. Ameliyat öncesi ve sonrası gerekli değerlerin normal olması ve bulunulan alanda hijyen sağlanması oldukça önemlidir.